Szülők Iskolája

Tanév: 
2023-2024

2023. november 6. 17 óra

Anna két csodálatos gyermek édesanyja. Peti 10.-es, jó tanuló, szorgalmas, egész délután otthon ül és tanul, ám a jegyeiben mégis némi romlás érzékelhető. Mivel kapcsolatuk a kölcsönös bizalmon alapul, rendszeresen beszélnek erről a helyzetről, de nem találnak rá magyarázatot. Másik fia Gergő nyolcadikos és gőzerővel kell(ene) készülnie a központi felvételire, de ő azt mondja, hogy "nem tanulni kell, hanem tudni" és eléldegél az órán hallottakból.
Anna nehéz helyzetben érzi magát, annyira szeretne segíteni, de ő maga sem tudja miként is tegye, neki is mondta el senki az iskolában, hogyan kell ezt csinálni. Véletlenül bukkant rá a Szülők Iskolája következő programjára, ahol sok más izgalmas téma mellett szó lesz a végrehajtó funkciókról, a memória működéséről és a komfortzóna elméletről is. Már alig várja, hogy november 6-án ő is ott legyen a Piarista Gimnázium dísztermében.
Előadók: Balogh Bence és Bata Szimonella

Az előadás második részében megpróbáljuk szavakba foglalni azt a pedagógiát, amely diákjainkat a piarista évek során formálja. A piarista nevelés évszázados múltra tekint vissza, amit biztosan másképp éltek meg 50-100 évvel ezelőtt, mint a mai korban. De vajon mi a lényeg? És milyen tévhitek kapcsolódnak hozzá? Azok a tanárok, akik a piarista iskolában tanítanak, legyenek bár szerzetes- vagy világi tanárok, megkapnak egy-egy színt, árnyalatot a piarista hivatás egészéből. A teljességet Kalazanci Szent József alakjában találjuk meg, aki minden piarista számára vonatkoztatási pont. Mivel a „Szülők iskolája” programot a szülői háttér erősítésére indítottuk el, ennek fontos része, hogy a családok iskolánk hagyományait közelebbről megismerjék. Ezért az előadás különösen hasznos lehet azok számára, akik az idei tanévben kezdték el velünk a közös utat.
Előadó: Keserű György , szerzetes, mentálhigiénés szakember, pszichodráma és bibliodráma asszisztens, iskolánk pedagógusa