Pünkösdi táncház

Tanév: 
2023-2024

Szeretettel hívtuk Piarista Közösségünket, Tanárokat, Diákokat és Szülőket, a pünkösdi diáktáncházba 2024. 05. 23. csütörtökön 16.00 - 18.00 között a Szegedi Piarista Iskola aulába.
Otthonos hangulatú, csipkével és gyertyafénnyel hívogató asztalok, édes és sós ropogtatni való várta az érkezőket, a színpadon hangoltak a zenészek, sürögtek-forogtak a diákok és tanárok.
A Szentlélek kiáradásának ünnepélyes érzésével, a Szeretet kiáradásának áldásáért való hálánk jeléül, közös csodát készültünk megélni.
 
A diáktáncház különlegessége, hogy a népi énekes-, népi hangszeres növendékeink maguk szolgáltatták a muzsikát, énekeltek és segítették a közös éneklésbe, táncba való bekapcsolódást.

A pünkösdi diáktáncház délutánján, a két órás együttlétben, a kihirdetett táncrendet követtük.

Széki táncokat járhattunk vonós muzsikára, meghívott vendég muzsikusok Patyi Zoltán hegedűs, Rácz Vilmos brácsás, Harmat Csongor nagybőgős közreműködésével, a népi énekeseink énekhangja zengésében.
 
Dunántúli táncokat tanulhattunk és tambura szóra táncolhattunk, énekelhettünk tamburás növendékek zenekarával, Kiss Tamás népi pengetős tanár vezetésével.
 
Moldvai táncokat jártunk furulya, koboz, dob hangra, korábbi iskolai együttesünk,
a Népzenei Kamaraműhely muzsikájára, Marton Ádám furulyás növendékünk dallamjáték fűzésére.
 
Fábri-Ivánovics Tünde népi ének tanárunkkal és a Piarista Pacsirtákkal, az MMA ösztöndíjas népi énekes előadóművészével, egy csodaszép éneket tanítunk, Istene, Istenem… kezdettel, Kiss Tamás kiválasztása alapján, amelyet a dunántúli csárdás közben zenghettünk.
 
Barta Csilla, a korábbi és jelenlegi tanszakát toborzó néptánc tanárunk,
a Cuháré Táncműhely táncosa, a Csergő Banda művészeti vezetője tanította a táncokat.
 
Hangosításban segítőnk volt Dr. Páli Tibor, akinek kezében jól működött az iskolai hangosító rendszerünk.

Hálás szívvel gondolunk mindazokra, akik segítőink voltak, s aktív részvételükkel, jelenlétükkel, előkészítő és lebonyolító munkával vagy akár csak lelkesedésükkel hozzájárultak, ahhoz, hogy kulturális anyanyelvünket alkalmazva együtt mozdulásában, közös zengésben erőt tudjunk gyűjteni és erőt tudjunk adni egymásnak az önműveléshez, s Közösségünk érték alapú építkezéséhez!